ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ: Καθήλωσε το κοινό η παρουσίαση του βιβλίου “Ο Στεναγμός του Ίκαρου” του συγγραφέα Παναγιώτη Φράγκου

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του κ Παναγιώτη Φράγκου ” Ο ΣΤΕΝΑΓΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ “ απο τις εκδόσεις “ο μωβ Σκίουρος”

Την εκδήλωση συντόνισε η κα. Βασιλική Παπουτσή, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας.

Μίλησαν για το βιβλίο οι: 

  • κα Πολυξένη Κουραντίδη, εικαστικός – λογοτέχνης
  • κα Μαρία Μπαλφούσια, φιλόλογος, 
  • κα Ολυμπία Μπαρμακέλη, ψυχολόγος – λογοθεραπεύτρια, με καταγωγή από την Ικαρία και ο σύζυγό της κος Χουσεΐν, Κούρδος πρόσφυγας.
  • κος Σπύρος Παπαϊωάννου, εκδότης του βιβλίου (εκδόσεις «Ο Μωβ Σκίουρος»),  
  • κα Παπουτσή Βασιλική, Μαθηματικός η οποία είχε και το συντονισμό της συζήτησης
  • Μαθητές/τριες του Λυκείου Κλειτορίας και φυσικά 
  • ο συγγραφέας κος Παναγιώτης Φράγκος.

Παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ευθύμιος Τζόβολος, ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς, ο Εκπρόσωπος της Τ. Κ.  Κλειτορίας κ. Δημήτρης Μεντζέλος , ο πάτερ Θεόδωρος Γεωργακόπουλος,  ο πάτερ Γεώργιος , ο τέως Κοινοτάρχης κ. Βας. Ντέντες και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» κ. Σωκράτης Μούσιος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειτορίων Αττικής ο Άγιος Δημήτριος, κα Βελωνά Σπυριδούλα, ο κ. Καμπέρος Χρήστος, τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων “Ο Αρχαίος Κλείτωρ” κ.α. 

Παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι Τ.Κ.  και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου. 

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση νέων ανθρώπων, φοιτητών και μαθητών όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων της Κλειτορίας. 

 Ιδιαίτερη αίσθηση και θετικά σχόλια προκάλεσε το ενδιαφέρον ομάδας μαθητών/τριών (Λυκοθανάση Γεωργία, Λυκοθανάσης Ιωάννης, Μηλιτσόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαγιαννακοπούλου Χριστίνα, Καραχάλιου Αικατερίνη) του Λυκείου, η οποία μελέτησε το βιβλίο με τη βοήθεια της φιλολόγου κας Καραχρήστου και της Διευθύντριας κας Παπουτσή και παρουσίασε την άποψη της στο κοινό. Ιδιαίτερη έκπληξη και συγκίνηση προκάλεσε το ποίημα της μαθήτριας Αριάδνης Ανδρουτσοπούλου, της Γ Λυκείου, το οποίο εμπνεύστηκε από την ηρωίδα του βιβλίου, το Λεμονιώ. 

Ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Φράγκος:  Μάζεψα σκόρπιες λέξεις ακούγοντας για αυτό το λογοτεχνικό, ιστορικό, ρεαλιστικο μυθιστόρημα…και άρχισα να το διαβαζω: είπαν οτι ιστορει τον ανθρώπινο πόνο με ρεαλιστικά γεγονότα..προσφυγιά…καταστροφή…2ος παγκόσμιος…φτωχές ψυχές….ψυχοκόρες.

Με περιπέτειες… ματωμένης πατρίδας που αν και τα δαχτυλίδια έπεσαν τα δάχτυλα έμειναν ιδια.

Γιατί στη ζωή αξίζει το πνεύμα και τα χέρια ….Υποκλίνομαι!!

ο κ. Σπύρος Παπαϊωάννου, εκδότης: Να δούμε κύριε Φράγκο κι άλλα έργα σας, με την τόσο υπέροχη γραφή σας !
Ευχαριστώ θερμά που μου εμπιστευθήκατε, την επιμέλεια του βιβλίου σας !

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμπατριώτη μας συγγραφέα Παναγιώτη Φράγκου “Ο Στεναγμός του Ίκαρου” πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Κλειτορίας (Μαθητική Εστία) από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτορας» σε συνεργασία με το «Λύκειο Κλειτορίας»

To εξαιρετικό βιβλίο του συμπατριώτη μας από το Λειβάρτζι, συγγραφέα Παναγιώτη Φράγκου, καθήλωσε το κοινό στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου “Ο Στεναγμός του Ίκαρου” Μία αληθινή ιστορία που ξεκινάει από την περίοδο του Μεσοπολέμου, Το Λεμονιώ, από την Ικαρία, πρόσφυγας σαν δουλικό στην Αθήνα, με κεντρική ηρωίδα μία γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα διηγείται στο πρώτο του βιβλίο.

Η Παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Κλειτορίας (Μαθητική Εστία) μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτορας», σε συνεργασία με το Λύκειο Κλειτορίας, το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας – Ακράτας και οι εκδόσεις “ο μωβ Σκίουρος”

Μια υπέροχη βραδιά σε μια αίθουσα κατάμεστη, από υπέροχους ανθρώπους !

Η συγκίνηση, μεγάλη !

Να είναι καλοπόρευτο το βιβλίο σας !

Να αγαπηθεί από τον κόσμο! Να διαβαστεί !

Η παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο

Μεσοπόλεμος. Το Λεμονιώ, από την Ικαρία, πρόσφυγας σαν δουλικό στην Αθήνα. Είναι δεκατεσσάρων; Δεν είναι; Πόλεμος του ’40. Κατοχή. Άνεργη. Καταφυγή της η επιστροφή στον Κόκκινο Βράχο. Μια οργάνωση αντιμεταξική, σπάργανο του ΕΑΜ, τη βοηθά με τα καΐκια της. Πείνα, κατακτητές, δωσίλογοι, νέα προσφυγιά στη Μέση Ανατολή. Έρμαιο των γεγονότων της ώσπου να βρει κάποιον να κάνει την τύχη της. Το όνομα αυτού Σταύρος, από την Πέραμο. Πρόσφυγας, το 1919 στην Κωνσταντινούπολη, στην Καβάλα, στα Ιεροσόλυμα, στα παιχνίδια των Άγγλων. Ποιος είναι, πού πηγαίνει και γιατί; Ακόμη και στον γάμο του με το Λεμονιώ στη Χάιφα… Πρόσφυγας ή κουρασμένος; Στη Βηρυτό και στη Δραπετσώνα. Αθώος ή αμαρτωλός; “Εκείνο που δεν της άρεσε ήταν ο περίβολος της εκκλησιάς.

Ήταν στριμωγμένη η εκκλησιά σε κάτι χαμόσπιτα, πριν το κέντρο της Χάιφα. Δεν τη σκότιζε μα δεν της άρεσε. Είχε αφήσει τις γυναίκες να τη στολίσουν όπως θέλανε. Άκουγε τα λόγια τους και τα υπονοούμενά τους, μα τι να πει… Τ’ ακούει αυτά η νύφη, μα τα ακούει μαζί με βιολιά και ζουρνάδες, έξω από το παραθύρι της σαν ντύνεται. Έτσι τα έφερε η ζωή. Έτσι ας γινόταν… Τι ήθελε και τι δεν ήθελε, τα ‘χε αφημένα από παιδούλα, όταν στάλθηκε μονάχη, δουλικό, για την Αθήνα. Ας μην κοροϊδευόταν, από τότε είχε αρχίσει η προσφυγιά της. Κατοπινά, το ’41, άντε πίσω στην Ικαρία, σπρωγμένη από την πείνα. Κι από ‘κεί με μια χρυσή στον βαρκάρη, ξεβράζεται στην Τουρκία. Μ’ ένα μαύρο κι άραχλο τρένο στην Παλαιστίνη. Μα δεν τη μέλει, έτσι και γενείς πρόσφυγας, μαζί με τ’ άλλα χάνεις και την ψυχή σου. Τώρα ένας γάμος, ένας παράδεισος, λιγάκι άβολος, της ξανοιγόταν. Τι θα έκαμε; Θα τον έφερνε βόλτα. Ποιος είπε πως στον Παράδεισο φτεροκοπούν άγγελοι; Δυστυχισμένοι, έλεος ζητούντες, σούρνονται…. Και πώς το είπε του Σταύρου: “Σε ακολουθώ, όπου θαρρείς. Μια νέα ζωή, πάρε τα χαλινάρια μα μη με ζέψεις”.

Ο Στεναγμός του Ίκαρου

Παναγιώτης Φράγκος

Εκδότης: Μωβ Σκίουρος

Σειρά: Μυθιστόρημα

Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2024

Αριθμός σελίδων: 460

Διαστάσεις 21×17

Επιμέλεια: Σπύρος Παπαϊωάννου, Αγάθη Βαρμάζη

Θέμα: Λογοτεχνία/Ελληνική Πεζογραφία

Ο Παναγιώτης Φράγκος γεννήθηκε στην Καστέλα τέλη του 1948. Στο νηπιαγωγείο του τα παρτέρια ήταν γιομάτα ολάνθιστους πανσέδες. Ταπεινή δοξολογία χρωμάτων. Τα ύστερα, κοινά και τετριμμένα. Ιδιαίτερα όταν χάθηκαν και από τη Ν. Σμύρνη τα οικόπεδα με τις μαργαρίτες. Ακολούθησαν σπουδές, στρατός κι εξωτερικό -ώχου αυτοί οι Άγγλοι. Εξ έρωτος γάμος, δύο αγόρια. Δημοσιοϋπαλληλάκος σε Υπουργείο με τ’ όνομα… Δούλεψε και καταπώς λέγεται σεβάστηκε τους φόρους σας.
Σήμερα, ένα όνειρο τρελό, από γεννησιμιού του, αλήθεψε από τους πιο τρελούς Μωβ Σκίουρους και γράφει μενεξελί το δείλι του. Έγραψε μια αληθινή Ιστορία. Μάλλον πονάει. Όπως η πατρίδα όλο τον εικοστό αιώνα κι ακόμα.

(Πηγή: “Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος”, 2024)

(Δείτε το βίντεο)

Σχετικές δημοσιεύσεις